Heb je een prachtige tuin, waar je heerlijk van of in geniet? Om je tuin heen zoek je wellicht nog een tuinafscheiding om je stuk grond af te bakenen en privacy te creëren. In de zoektocht naar een mooie, praktische en passende tuinafscheiding zie je mogelijk de bomen door het bos niet meer. Het aanbod is namelijk enorm. Hulp nodig bij het vinden van de perfecte tuinafscheiding voor jouw tuin? Dan ben je aan het juiste adres! We delen graag diverse tuinafscheiding ideeën, tips en voorbeelden met je om volop inspiratie op te doen. Lees snel verder!
Tuinafscheiding ideeën
De rol van de tuinafscheiding
Tuinafscheidingen kunnen verschillende doelen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld je achtertuin omlijsten met een tuinafscheiding voor meer privacy, maar ook afscheidingen in je tuin creëren. Dit lichten we graag toe.
- Afscheidingen om je tuin
Vaak is een tuinafscheiding bedoeld om je eigen stuk grond af te bakenen, en privacy en beschutting te creëren. Afscheidingen kun je om je voortuin en achtertuin plaatsen. In de voortuin wordt vaker gekozen voor een lage schutting of afscheiding. Je wilt inkijk verminderen en je grond afbakenen, maar zelf nog wel fijn naar buiten kunnen kijken en licht naar binnen laten. In de achtertuin wordt vaker gegaan voor een hoge afscheiding om inkijk in de tuin te verminderen. Hier brengen mensen vaak veel tijd door en dat is wel zo lekker in privacy.
- Afscheidingen in je tuin
Je hoeft niet je hele tuin te omlijsten met een afscheiding, maar kunt ook in je tuin afscheidingen aanbrengen. Heb je een grote tuin? Dan oogt het bijvoorbeeld minder vlak en gezelliger als je verschillende gedeeltes creëert. Naast een zithoek kun je bijvoorbeeld een haag planten voor een knusser gevoel, beschutting (bijvoorbeeld tegen wind) of privacy. Ook kun je met afscheidingen objecten verbergen in je tuin, zoals lelijke kliko’s.
- Een mooie toevoeging
Naast praktische voordelen, kan een tuinafscheiding qua uiterlijk een mooie toevoeging aan je tuin zijn. Dit geldt zeker als je kiest voor natuurlijke, groene afscheidingen van hele mooie planten. Stem je tuinafscheiding af op de stijl van je tuin om jouw droomtuin helemaal af te maken. Heb je een romantische tuin? Dan maakt een afscheiding bedekt met klimrozen het plaatje compleet. In een moderne tuin met natuurlijke uitstraling past een Hedera schutting perfect en in een Japanse tuin is een bamboe afscheiding onmisbaar.
Groene tuinafscheidingen
Waarom kiezen voor een saaie afscheiding, als je ook voor een groene afscheiding kunt gaan! Naast een groene haag bestaan er veel natuurlijke alternatieven voor de natuurlijke tuin. Bekijk ze hieronder en ontdek welke het best past bij jouw tuin en smaak.
- Een groene haag
Voeg kleur toe aan je tuin met een mooie groene haag. Er zijn talloze planten geschikt voor een haag, die je in jouw gewenste vorm en op jouw gewenste hoogte kunt snoeien. Een groene haag is een klassieker, die niet voor niets al honderden jaren favoriet is. Op deze soort tuinafscheiding komen we verderop in dit artikel dan ook nog uitgebreid terug.
- Plantenbakken
Voor een afscheiding in je tuin kun je ook prima meerdere grote plantenbakken op een rij plaatsen met gezellige planten erin. Je kunt hierin variëren qua hoogte en ze ook eens verplaatsen.
- Verticaal tuinieren
Heb je een kleine tuin, maar wil je wel veel planten laten terugkomen? Dan is verticaal tuinieren iets voor jou. Dit is dé groene trend voor kleine tuinen en balkons. Er wordt mee bedoeld dat je de hoogte in gaat in plaats van tuiniert op de bodem. Je creëert als het ware een groene hoge heg tegen een schutting/rek/gaaswerk. Het zijn dus letterlijk verticale planten, zonder klimplanten, maar met gewone vaste planten of lekkere kruiden. Verticale tuinen ogen super en besparen een hoop ruimte!
Andere afscheidingen met een natuurlijke uitstraling
Ook zonder afscheiding van levende planten kun je een natuurlijke look aan je tuin geven. Dit doe je door natuurlijke materialen te kiezen. Doe hieronder natuurlijke schutting ideeën op.
- Bamboe
Wens je een onderhoudsarme tuinafscheiding, die toch een natuurlijke uitstraling heeft? Dan is een bamboe schutting wellicht wat voor jou. Bamboe schuttingen zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook zeer sterk en duurzaam. Met de duurzame schutting breng je je tuin direct in Oosterse sferen!
- Riet
Ook rietmatten hebben een lange levensduur en kunnen als afscheiding dienen. Het geeft een natuurlijke sfeer en je maakt er bovendien goedkope schuttingen van.
- Wilgentenen
Een ander natuurlijk materiaal om een prachtig(e) schutting, scherm of mat van te maken zijn wilgentenen. Ze hebben een natuurlijke uitstraling, zijn flexibel en daardoor ook te vlechten voor een speels effect. Een schutting van wilgentenen, een mooi voorbeeld is die van gevlochten takken, past bij diverse stijlen en kan daardoor in veel tuinen (zowel grote tuinen als kleine tuinen) en ook op een balkon worden toegepast.
- Hout
Verder zijn natuurlijk houten poorten en houten schuttingen erg populair. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hardhout schutting van houten balken, schutting van houten pallets, houten schuttingen met verticale planken, houten schuttingen met horizontale planken of een visgraat schutting. Houten schuttingen hebben een neutrale en natuurlijke uitstraling, en zijn bovendien sterk en onderhoudsvriendelijk. Schuttingen met houten planken passen in veel verschillende tuinstijlen, van de modern tuin tot landelijke tuin. Voor een industriële look kun je bijvoorbeeld van zwart hout een zwarte schutting maken.
Nog meer opties
Behalve voor een houten schutting, kun je gaan voor een stenen muur, stenen schutting, betonnen muur, schanskorven, composiet schutting, hekwerken, gaasschermen met een transparant karakter en cortenstaal als afscheiding. Ook dit soort tuinafscheidingen kun je een natuurlijk tintje geven. Dat doe je bijvoorbeeld door groene of bloeiende klimplanten tegen een muur of schutting te laten groeien. Een tuinafscheiding kun je laten begroeien met bijvoorbeeld klimrozen of Klimop. Ook kun je bijvoorbeeld leibomen op een rij voor je schutting plaatsen. Met klimplanten of leibomen zeg je gedag tegen een saai(e) stenen muur, schutting of hek!
Een groene haag: waar let je op?
Dan nu terug naar een groene tuinafscheiding. Met onze passie voor bomen en planten natuurlijk favoriet. Bij het kiezen van de juiste haagplant, houd je rekening met de volgende wensen. Wil je een heg die het hele jaar groen is? Ga dan voor een groenblijvende plant, zoals de Klimop. Wil je meer kleur? Kies dan een bloeiende haagplant, zoals de Hortensia. Daarnaast baseer je je keuze op hoe hoog je de haag wilt. Met sommige hagen kun je flink de hoogte in, zoals de Liguster, en andere kun je goed laag houden, hiervan is de Buxus een mooi voorbeeld. In je achtertuin wens je waarschijnlijk een hoge heg en in de voortuin een lage haag. Jouw gewenste groene haagplant moet zich natuurlijk ook goed thuis voelen op je gewenste plek. Houd rekening met de standplaats (zon, halfschaduw of schaduw) en de bodem. Tot slot is het onderhoud een bepalende factor. Snelgroeiende hagen zul je vaker moeten snoeien dan langzaam groeiende hagen. De Portugese Laurier en Taxus zijn bijvoorbeeld makkelijke, onderhoudsvriendelijke haagplanten.
Welke beplanting kies je?
De keuze voor een groene tuinafscheiding is enorm. Je kunt gaan voor een wintergroene haag, bloeiende haag of zelfs rode haag. Afhankelijk van bovengenoemde punten en de stijl die past bij jouw mooie tuin en huis, kies je jouw favoriet. Haagplanten kun je los bestellen en zelf tot haag vormen, maar je kunt ook een kant-en-klare haag kopen. Benieuwd welke hagen het meest populair zijn in Nederland?
- Wintergroene hagen
Een veel gekozen haagplant is de Taxus. De groenblijvende plant heeft met zijn glanzende donkergroene bladeren een luxueuze uitstraling, vormt een mooie dichte haag, groeit relatief langzaam en kan zeer oud worden. De klassieker van de erfafscheidingen is natuurlijk de Buxus, een zeer veelzijdige haagplant. Met deze wintergroene plant kun je alle kanten op (qua vormsnoei) en hij past bij iedere tuinstijl. Een andere veel geziene haag is de Hedera haag. De ontzettend populaire Klimop haag groeit snel dicht, schittert het hele jaar met decoratieve bladeren en is een erg gemakkelijke soort. TIP: Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een kant-en-klare Hedera haag. Andere populaire groenblijvende haagplanten zijn tot slot nog de Beukenhaag, Laurierkers, Liguster en diverse coniferen.
- Bloeiende hagen
Wanneer je graag meer kleur in je tuin wilt, ga je voor een bloeiende haag. Een haag met spectaculaire bloemen geeft je tuin automatisch veel sfeer. Een populaire bloeiende haagplant is de Hortensia. De grote roze, paarse of blauwe bloemen fleuren je afscheiding binnen een handomdraai op. Wil je een echt knallende haag? Ga dan voor de Rhododendron, een lust voor het oog! Ook de Meidoorn mag hier niet ontbreken. Deze haagplant blinkt uit met stralend witte bloesem en decoratieve rode besjes. Zoek je een haag die zowel wintergroen is als bloeit? Kijk dan eens naar de Olijfwilg of Portugese Laurier. Met deze haagplanten heb je het beste van twee werelden!
Kijk en doe leuke ideeën op
Welke vorm van tuinafscheiding spreekt jou het meest aan? Bekijk onderstaande voorbeelden en ontdek wat jij mooi vindt. Zie je leuke ideeën? Klik op de afbeelding om te zien wat voor tuinafscheiding is gebruikt. De haagplanten bestel je gemakkelijk via onze webshop of rechtstreeks in de kwekerij.
Hulp nodig? Wij helpen je graag met een tuinontwerp op maat!
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wens je persoonlijk advies? We staan graag voor je klaar! Bomenenzo is namelijk gespecialiseerd in het ontwerpen van droomtuinen. We denken dan ook graag met je mee wat voor tuinafscheidingen passen in jouw tuin. Wil je je gehele tuin nieuw of opnieuw aanleggen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres voor een 2D-tuinschets of 3D-tuinontwerp op maat.
Neem contact op: 0344 22 81 00