Exotische planten voor vakantie in eigen tuin

Exotische planten voor vakantie in eigen tuin

 

Ben je terug van vakantie? Houd het vakantiegevoel thuis vast met een exotische tuin. Ook heerlijk als je de zomer thuis doorbrengt: met een tropische tuin hoef je niet meer weg voor het ultieme vakantiegevoel! Er zijn steeds meer tropische tuinplanten die ook in Nederlandse tuinen prima gedijen. Je geeft er je tuin een bijzondere twist mee en creëert volop sfeer. Benieuwd hoe jij van je eigen tuin een exotisch paradijs maakt? Lees verder en ontdek hoe jouw staycation tropisch wordt!

Een goede voorbereiding

De hoeveelheid exotische planten die het ook in Nederland goed doen neemt toe. Tropische planten zijn een grote trend en wij snappen goed waarom. Je waant je ermee in verre oorden en ervaart jaarrond een vakantiegevoel! Ook zorgen exotische planten voor een bijzondere touch en kun je ze leuk combineren met Nederlandse toppers. De vraag is: welke planten kies je? Denk vooraf na over een aantal punten.

Van Spanje tot Oost-Azië

Welke kant wil je – letterlijk – op: richting het Mediterrane Zeegebied, Azië, Midden- of Zuid-Amerika? Voor de een is het iets sneller exotisch dan voor de ander. Je kunt dichter bij huis blijven met bijvoorbeeld Mediterrane bomen en planten, zoals olijfbomen, citroenbomen, sinaasappelbomen, vijgenbomen en lavendel. Hiermee waan je je in Franse, Spaanse, Italiaanse of Griekse sferen. Maar je kunt ook een verre bestemming nabootsen in je tuin, zoals het Caribisch gebied, Bali of Brazilië. Dan kies je voor echt exotische bomen en planten, zoals de bananenplant, palmbomen, bamboe, cactussen en vetplanten. Denk vooraf na wat voor exotische sfeer je wilt creëren in je tuin en stem je planten hierop af.

Exotische tuin - Olijfwilg Mediterrane bomen & planten

Een wintergroene tuin

Wil je dat je tuin in de winter ook mooi groen is? Veel exotische planten blijven in de winter groen. Met klassiekers zoals de palmboom geniet je ook in de winter van een groen aanzicht in de tuin. Vind je dit belangrijk, houd hier dan rekening mee bij de keuze van je exotische planten.

Voldoende winterharde toppers

Zorg ervoor dat je exotische tuin past in ons Nederlandse klimaat. Planten met een matige winterhardheid moeten erg goed beschermd worden in de wintermaanden of naar binnen worden gehaald. Dit kost je meer werk en levert meer risico op. Er zijn genoeg exotische planten die voldoende winterhard zijn voor ons klimaat. Kies vooral hier jouw favorieten uit.

Creëer een levendige en dynamische tuin

Tot slot is het belangrijk om verschillende soorten planten te kiezen voor een dynamisch en interessant geheel. Zo heb je planten nodig die structuur aanbrengen, hoogte creëren, maar ook de bodem bedekken. Een combinatie van hoge en lage planten, volle en smalle planten is dan ook perfect. Let ook op de kleuren van planten en maak een exotische kleurencombinatie geheel naar smaak. Door vaste planten te kiezen die op wisselende momenten bloeien, is jouw tuin altijd een kleurrijk feestje.

De juiste planten voor jouw exotische tuin

Ontdek hieronder welke exotische bomen en planten je met een gerust hart in je eigen tuin aan kunt planten en jou in vakantiesferen laten wanen. Deze en nog veel meer exotische planten shop je via bomenenzo.nl. Behoefte aan advies? We helpen je graag, dus neem vooral contact op of kom langs in onze kwekerij.

  1. Palmboom

Als er een boom is die voor het ultieme tropische gevoel zorgt, is het de palmboom. De Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei) bijvoorbeeld is een winterharde palmboom, die ook in ons klimaat goed gedijt. De opvallende, waaiervormige bladeren stelen de show!

  1. Bananenboom/bananenplant

Een andere exotische blikvanger is de Banenboom. De Musa basjoo is een redelijk winterharde soort, die je tuin siert met enorme groene bladeren. Eetbare bananen hoef je helaas niet te verwachten, maar wel sierfruit en enorm veel sierwaarde!

Exotische tuin - Musa basjoo Bananenboom/plant

  1. Palmlelie

Deze winterproof exoot dankt zijn sierwaarde onder andere aan de fraaie bladrozetten en zwaardvormige, wintergroene bladeren. In de zomer heeft de Yucca filamentosa nog een andere troef, namelijk grote witte bloemtrossen.

Exotische tuin - Yucca Palmlelie

  1. Agave

Geef je exotische tuin een stoere look met de robuuste Agave americana. De vaste plant met grote, langwerpige, blauwgrijze bladeren met stekels langs de randen is de ultieme aanwinst in een rotstuin en zorgt voor Mexicaanse vibes in je achtertuin.

  1. Varen

Creëer een jungle-effect in de tuin met varens. Dit zijn toppers voor in de (half)schaduw. Er zijn talloze soorten verkrijgbaar en dus is er altijd een mooie voor jouw tuin!

  1. Bamboe

Wil je je tuin een Oosters tintje geven? Dan mag bamboe niet ontbreken. Bamboe is perfect om hoogte en/of volume te creëren; je kunt er zelfs een afscheiding mee maken. Het snelgroeiende gras is het hele jaar mooi groen en verkrijgbaar in diverse soorten. Zo heb je woekerende en niet-woekerende soorten (Fargesia).

Exotische planten voor vakantie in eigen tuin - Bamboo bamboe

  1. Mediterrane bomen en planten

Droom je weg van een vakantie in Frankrijk, Spanje, Italië of Griekenland? Breng Zuidelijke sferen in je tuin met Mediterrane bomen en planten. Denk bijvoorbeeld aan de olijfboom, citroenboom, sinaasappelboom en vijgenboom. Dit zijn niet alleen plaatjes om te zien, je plukt er ook letterlijk heerlijke vruchten van! Daarnaast zijn Mediterrane planten een leuke toevoeging, zoals lavendel en kruidenplanten als rozemarijn en salie.

  1. Bloeiende vaste planten, struiken en klimplanten

Je exotische tuin kan nog wel wat meer kleur gebruiken. Om deze redenen voeg je exotische, bloeiende vaste planten toe. Een voorbeeld hiervan is de Hibiscus met betoverende, klokvormige bloemen in allerlei kleuren. Ook de Camelia, bekend onder de naam Japanse roos, is met grote, rozetvormige bloemen en wintergroene, glanzende bladeren een verrijking voor de tuin. Ga de hoogte en breedte in met de Indische sering/Elfensering (Lagerstroemia indica), een unieke struik of boom met opvallende, felgekleurde bloemen met crêpe-achtige structuur. En versier tot slot je muur, schutting of pergola met exotische klimplanten. De Passiebloem (Passiflora) is een ware eyecatcher met zijn bijzonder kleurrijke bloemen met opvallende stamper. Ook de Bosrank (Clematis) is een opvallende, kleurrijke bloeier en daarmee de perfecte aanwinst voor een sfeervolle exotische tuin.

TIP: Combineer exotische planten met bekende winterharde vaste planten, struiken en perkgoed. Zo creëer je extra kleur en maak je het tropische plaatje compleet!

Exotische planten voor vakantie in eigen tuin - Passiflora Passiebloem

Goede grond en voldoende warmte

Tropische planten houden van zon en warmte. Je hebt natuurlijk geen invloed op het weer, maar je kunt wel de warmste en meest beschutte plekjes in je tuin uitzoeken voor exotische planten. Let er bijvoorbeeld op dat er niet te veel wind komt en er voldoende zon schijnt. Heb je te maken met een erg strenge winter? Bescherm je exotische bomen en planten dan, zeker jonge exemplaren, door deze in te pakken en verplaats planten in pot naar een vorstvrije plek. Naast de voorliefde voor warmte hebben exotische planten met elkaar gemeen dat ze niet van te natte voeten houden. Zeker in de winter kan dit funest zijn en wortels doen rotten. Zorg er daarom voor dat je bodem goed doorlatend is. Hiervoor maak je gebruik van speciale aanplantgrond. De bodem wordt hier luchtig van en je planten krijgen de juiste voedingsstoffen voor een goede start.

Wil jij ook een op en top tropisch vakantiegevoel ervaren in eigen tuin? Mooie en sterke exotische planten shop je voordelig op bomenenzo.nl. Laat je planten thuis bezorgen of kies voor gratis afhalen in de kwekerij. Je bent van harte welkom ons een bezoekje te brengen en onze tropische planten eerst in het echt te bewonderen. We geven je graag persoonlijk advies, zodat jij optimaal van je droomtuin kunt gaan genieten!

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00