Klein Fruit Snoeien
Rode en witte bessenstruiken snoeit u direct na de oogst. Ook de overtollige grondscheuten haalt u weg, maar een goed ontwikkelde grondscheut laten staan. Deze kan het volgende jaar weer dienen als geseltak (tak die het geraamte van de struik vormt).
Houdt er rekening mee dat de rode en witte bessen vrucht dragen aan twee- en driejarige takken. Verwijder daarom alle takken die ouder zijn.
De uitlopers op de oudere takken knipt u weg. Hierdoor blijft de struik luchting.
Bij de zwarte bes is het raadzaam om na de oogst het meeste oude hout weg te snoeien. Een zwarte bes geeft op oudere takken minder vruchten.
Verder verwijdert u alle takken met dikke knoppen. In deze dikke, ronde knoppen overwinteren de rondknopmijten, Hierdoor is er kans op het brandnetelvirus, waardoor de plant onvruchtbaar kan worden.
De struik van de zwarte bes moet na de snoei voornamelijk uit jonge scheuten bestaan (van dit jaar).
Groene en Rode kruisbessen worden qua snoei eigenlijk hetzelfde gesnoeid als de Rode bes. Het enige grote verschil is dat alle zijtakken aan de hoofdtakken, die ouder zijn dan 1jaar, volledig worden afgeknipt. Deze takken zijn te herkennen aan hun donkere kleur en geven minder vruchten dan de lichtgekleurde eenjarige takken.
Zomerframbozen worden gesnoeid na de oogst, maar kan evt. ook nog in het voorjaar. Knip eerst alle dode stengels bij de grond af. Selecteer hierna de acht vitaalste eenjarige stengels ( per strekkende meter). De eenjarige stengels hebben een lichtbruine kleur. Hierna knipt u op 1.75meter hoogte, de toop uit de aangebonden stengels.
Bramen worden op dezelfde manier gesnoeid als frambozen. Bij de doornloze rassen houdt u 7 scheuten aan per strekkende meter, bij de gedoornde rassen 3.
Terug