Vaste planten voor een kleurrijke herfsttuin - Japanse Esdoorn

Vaste planten voor een kleurrijke herfsttuin

 

Breekt de herfst aan? Laat kleur niet verdwijnen uit je tuin! Ook in de herfst kun je genieten van een levendige, kleurrijke en sfeervolle tuin. Verleng de zomer in je tuin bijvoorbeeld met doorbloeiers, herfstbloeiers en wintergroene planten. Wil jij ook genieten van een herfsttuin met een warme uitstraling? Laat je inspireren door onze tips en tricks.

Met deze vaste planten vier jij de herfst

Er zijn gelukkig veel vaste tuinplanten die juist in de herfst op hun allermooist zijn. Je vindt daarom altijd geschikte soorten voor jouw tuin. Ontdek hieronder met welke bloemen en planten jij je herfsttuin omtovert tot warm en sfeervol paradijs met prachtige rode kleuren.

  • Doorbloeiers

Wist je dat er veel vaste tuinplanten zijn, die vanaf de zomer tot diep in de herfst bloeien? Van deze doorbloeiers, zoals we de langbloeiende planten noemen, profiteer je extra lang. Deze vaste planten weten bijvoorbeeld niet van ophouden: IJzerhard (Verbena bonariensis), Duizendknoop (Persicaria), Prachtkaars (Gaura lindheimeri), Geranium ‘Rozanne’, Hortensia ‘Forever&Ever’ (Hydrangea macrophylla ‘Forever&Ever’) en diverse soorten rozen. Door een paar lange bloeiers in je border te planten, ben je lang verzekerd van kleur.

Vast planten voor een kleurrijke herfsttuin - Gaura lindheimeri Prachtkaars

  • Laatbloeiers

Dan zijn er ook nog diverse vaste planten die pas in de nazomer en herfst tot bloei komen. Vergeet deze zeker niet aan te planten in de border of in potten. Hier word je niet alleen zelf blij van, maar ook de vlinders, bijen en andere insecten in je tuin. Prachtige laatbloeiers zijn onder andere de Herfstaster (Aster dumosus), Herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’), Hemelsleutel (Sedum Herbstfreude), Zonnehoed (Echinacea) en Leliegras (Liriope muscari).

Vaste planten voor een kleurrijke hersttuin - Liriope muscari Leliegras

  • Siergrassen

Zodra de herfst aanbreekt, stelen siergrassen de show. Veel soorten siergrassen zijn op hun allermooist in de nazomer of herfst. Deze mogen dan ook niet ontbreken in jouw tuin, zeker niet in de border. Hier zorgen ze voor samenhang en vormen ze prachtige combinaties met groene vaste planten. Siergrassen die in het najaar bloeien zijn bijvoorbeeld Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuriodes ‘Hameln’), Pampasgras (Cortaderia) en Prachtriet/Chinees Riet (Miscanthus sinensis). De vrolijke bloempluimen, die mee wuiven met de wind geven je tuin veel sierwaarde. Ook siergrassen die al uitgebloeid zijn blijven in het najaar decoratief.

Vaste planten voor een kleurrijke herfsttuin - Miscanthus sinensis Chinees (pracht)riet

  • Bladplanten

Niet alleen bloeiende planten geven jouw herfsttuin kleur, ook bladplanten dragen hier graag hun steentje aan bij. Plant niet alleen vaste planten met groene bladeren aan, maar varieer door ook vaste planten te kiezen met warme herfstkleuren. De Kardinaalsmuts (Eonymus alatus) en Hemelse bamboe (Nandina domestica) verrassen in de herfst bijvoorbeeld met prachtige bladeren in rode kleuren. Het Purperklokje (Heuchera) komt in een breed kleurenpalet: van oranjegeel tot brons en purper. Naast vaste planten zijn er ook veel bomen verkrijgbaar met schitterende herfsttinten; de Japanse esdoorn (Acer palmatum) is hierin uitzonderlijk.

Vaste planten voor een kleurrijke hersttuin - Euonymus alatus

  • Wintergroene planten

Tot slot is een tuin niet compleet zonder wintergroene planten en struiken. Een groenblijvende plant houdt zijn bladeren vast, ook in de winter, wanneer veel andere planten hun bladeren laten vallen. Met wintergroene planten behoud je dus jaarrond kleur in de tuin. Bekende bladhoudende toppers zijn bijvoorbeeld de Klimop (Hedera), Taxus (Taxus baccata) en Portugese Laurier (Prunus lusitanica Angustifolia). Er zijn ook groenblijvende planten en struiken, die in de herfst extra stralen. Neem de Sneeuwbal (Viburnum) bijvoorbeeld, die de show steelt met roze of witte knoppen in het najaar.

Extra tips

Wanneer plant je vaste planten aan, hoe creëer je in het najaar een kleurexplosie op je balkon of terras en hoe maak je het je vaste planten naar hun zin in de tuin? We geven je graag een aantal tips:

  • De perfecte periode om vaste planten aan te planten is het najaar. De grond is dan nog warm en het regent genoeg. Om deze redenen wortelen de planten goed, worden ze sterk en klaargestoomd voor de winter die eraan komt. Gebruik speciale aanplantgrond voor een goede start en geef bij droog weer in de beginperiode regelmatig water.
  • Vind je je terras of balkon maar kaal en sober? Je fleurt deze plekken nog snel even op met bloeiende planten in pot. Kies bijvoorbeeld voor herfstbloeiers of siergrassen. Combineer ook planten voor een speels geheel.
  • Wacht met snoeien. In de winter hebben veel vaste planten, zeker siergrassen, nog een mooi wintersilhouet. Helemaal als ze in de winter bedekt zijn met sneeuw of rijp. Daarnaast dienen afgestorven plantendelen als een soort warme winterjas voor vorstgevoelige planten. En, door je vaste planten pas in het voorjaar te snoeien, creëer je ook fijne plekjes voor vogels, egels en insecten. Onder takken en struiken vinden zij hun perfecte schuilplek.

De mooiste vaste planten voor jouw herfsttuin

Heb jij ook zin in een kleurrijke herfsttuin en ben je enthousiast geworden van bepaalde planten, die hierboven zijn genoemd? Alle vaste planten uit deze blog shop je gemakkelijk op bomenenzo.nl. Door het ruime assortiment vind je altijd de perfecte vaste plant voor jouw sfeervolle herfsttuin! Bij ons ben je verzekerd van topkwaliteit, een eerlijke prijs en persoonlijke service.

Tijdens het online shoppen kun je ervoor kiezen jouw favorieten laten thuis te bezorgen of gratis af te halen in de kwekerij. Een account aanmaken om te betalen is erg gelukkig eenvoudig. Kom je liever live naar onze vaste planten kijken? Je bent van harte welkom een bezoekje te brengen aan onze kwekerij in Lienden. Hier geven we je graag persoonlijk advies.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00