Vaste planten voor in de schaduw - Hosta

Vaste planten voor in de schaduw

 

Heb je veel schaduw in de tuin, op het terras of balkon? Bijvoorbeeld doordat deze op het noorden staat, je veel bomen of struiken hebt, of donkere hoekjes hebt door bebouwing? Tuinieren in een schaduwrijke tuin schrikt mensen vaak af. Dat is nergens voor nodig. Hoewel inderdaad veel vaste planten zonaanbidders zijn, zijn er ook genoeg tuinplanten in hun nopjes in de schaduw. Geef kleur aan jouw donkere tuin, terras of balkon met de mooiste vaste schaduwplanten. Wij delen graag onze favoriete vaste planten voor in de schaduw. Laat je verrassen en doe inspiratie op voor jouw schaduwrijke buitenruimte!

De mooiste planten voor een schaduwrijke tuin

Hieronder hebben we een aantal schaduwtoppers op een rij gezet, van bloeiende vaste planten tot bladplanten en groenblijvende planten. Uiteraard zijn er nog meer vaste planten die het goed naar hun zin hebben in de halfschaduw (vier tot vijf uur per dag zon) of schaduw. Vraag ons hiervoor gerust om persoonlijk advies, kom langs in de kwekerij of kijk rond in de webshop.

Deze topper van een bladplant voelt zich in de schaduw helemaal thuis. De schitterende, grote bladeren zijn niet te missen en fleuren de donkere plekken in je tuin, op je terras of balkon binnen no-time op. Naast de sierlijke bladeren is de Hartlelie (Hosta) geliefd om zijn klok- of trompetvormige bloemen vrij laat in het seizoen. Doordat de Hosta een bodembedekker is, krijgt onkruid geen kans. Dit is dus zowel een aantrekkelijke als onderhoudsvriendelijke aanwinst voor in de volle grond of een pot. Populaire cultivars zijn onder andere de Hosta ‘Krossa Regal’, Hosta ‘Big daddy’ en Hosta ‘Elegans’.

Vaste schaduwplanten - Hosta

Als de witte of lila bloemetjes van de Kleine Maagdenpalm Vinca minor tevoorschijn komen, krijgt je tuin of balkon direct een vrolijke touch. De vaste plant is wintergroen en geeft daarom jaarrond kleur aan een schaduwrijke plek in de tuin. Ook is de Kleine Maagdenpalm Vinca minor een uitstekende winterharde bodembedekker, die onkruid geen kans geeft. De bloeiende en wintergroene plant gedijt zowel in de volle zon als schaduw. Wanneer Kleine Maagdenpalmen in de schaduw staan, geven deze wel wat minder bloemen.

De Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’, beter bekend als Herfstanemoon of Bosanemoon, brengt licht in een schaduwtuin. Wanneer de meeste andere vaste planten in je tuin al uitgebloeid zijn, komt de Herfstanemoon in actie. De prachtige witte bloemen zorgen in het najaar veel sierwaarde en lokken wilde bijen naar je tuin.

  • Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla)

Dit plantje doet het uitstekend in een (half)schaduw border. De vrolijke bodembedekker schittert met blauwe bloemetjes en hartvormige blaadjes. Het Kaukasisch vergeet-mij-nietje ziet er dan misschien fijn en kwetsbaar uitziet, het tegendeel is waar. Dit plantje is oersterk en goed bestand tegen kou, wind en schaduw in de tuin. Een echte topper dus dat Kaukasisch vergeet-me-nietje! Verrijk jij je schaduwrijke tuin, terras of balkon ook met deze winterharde planten?

Vaste schaduwplanten - Brunnera macrophylla

  • Geitenbaard (Aruncus dioicus)

De schaduwminnende plant Geitenbaard bloeit in de zomer met fraaie bloempluimen, die boven de fijn ingesneden bladeren uitsteken. De vaste plant kan vrij hoog worden en is daarom een mooie toevoeging aan de border, waar je de hoge vaste planten uitstekend combineert met lagere planten.

De Geranium is een fantastische tuinplant. Niet alleen bloeit de vaste plant prachtig en lang, het is ook een oersterke en bodembedekkende vaste plant. Geranium planten groeien vrijwel overal goed, ook in de schaduw en zelfs in droge grond. Een vrolijke Ooievaarsbek mag wat ons betreft dan ook niet ontbreken op een donkere plek in je tuin.

  • Schuimbloem/Perzische muts (Tiarella cordifolia)

Zoek je nog een laagblijvende bodembedekker met een lieflijke bloei? De Schuimbloem, ook wel Perzische muts genoemd, schittert met kleine, kaarsvormige witte of roze bloemen in het voorjaar. In de herfst kleurt het handvormig groen blad prachtig rood en is de Tiarella cordifolia opnieuw een echte blikvanger. Verdient deze showsteler ook een plekje in jouw schaduwborder?

Nog zo’n topper van een laagblijvende bodembedekker. Deze ijzersterke vaste plant fleurt je schaduwrijke border op met violetkleurige, roze of witte bloemaren en trekt veel vlinders en bijen aan. Niet voor niets is deze bodembedekkende vaste plant erg populair. Kruipend zenegroen laat zich gemakkelijk combineren met andere tuinplanten, is onderhoudsvriendelijk en stelt weinig eisen.

Vaste schaduwplanten - Ajuga reptans Kruipend zenegroen

We zijn aanbeland bij een paar fraaie bladplanten, die een schaduwrijke plek in de tuin, op het terras en balkon veel kleur geven. Zegge, een wintergroen siergras, is hét perfecte siergras voor in de schaduw. Zelfs in volledige schaduw voelt dit vrolijke gras zich thuis. Carex planten komen in diverse kleuren, maar kenmerken zich door hun polvormige en wintergroene bladeren. Kies uit frisgroene soorten of ga voor een bontbladige Japanse Zegge met geelgroene of geelwit gestreepte bladeren. Een ding is zeker, de sterke en decoratieve plant stelt nooit teleur.

Een ander ijzersterke plant is de Klimop. Deze wintergroene plant doet het zowel goed in de volle zon als schaduw. Klimop planten zijn enorm populaire klimplanten of groenblijvende bodembedekkers, die met hun karakteristieke groene bladeren een donker plekje snel opfleuren. Je kunt Hedera planten op tal van manieren toepassen en kopen in verschillende maten en kleuren.

  • Zachte naaldvaren (Polystichum setiferum 'Herrenhausen')

Last but not least: de Zachte naaldvaren. Deze groenblijvende plant steelt het hele jaar de show met veervormige bladeren. De Zachte naaldvaren doet het goed op plekken waar andere planten niet gedijen. De makkelijke en onderhoudsvriendelijke bladplant is daarom een fantastische toevoeging aan de border.

Nog meer inspiratie opdoen voor vaste schaduwplanten? Kijk dan in de webshop ook eens naar deze toppers: Leliegras (Liriope muscari ‘Royal purple’ of Liriope muscari ‘Monroe white’), Pluimspirea (Astilbe arendsii ‘Fanal’), Schaduwkruid (Pachysandra terminalis), Nieskruid (Helleborus argutifolius) en Lievebedstro (Galium odoratum).

TIP: Wil je een kleurrijke border aanleggen in de schaduw en weet je niet welke planten je hiervoor moet uitkiezen? Maak het jezelf gemakkelijk met ons Borderpakket schaduw. We hebben dit pakket met zorg samengesteld en voorzien van zeven prachtige vaste planten, die zich helemaal thuis voelen in de schaduw. Van groenblijvende planten tot bloeiende planten voor schaduw: door de mix aan eigenschappen geniet je afwisselend van een fleurige border. Bestel jouw borderpakket online en creëer ook in een handomdraai een aantrekkelijke border.

Laat jouw bestelling thuis bezorgen of kies voor gratis afhalen in de kwekerij. Benieuwd naar onze andere schaduw struiken en vaste schaduwplanten? Bekijk alle producten in de webshop of breng gezellig een bezoekje aan onze kwekerij in Lienden. Hier leiden we je met liefde rond en geven we je graag persoonlijk advies. 

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00