Vaste planten voor in de zon

Vaste planten voor in de zon

 

Heb je een zonnige tuin, bijvoorbeeld op het zuiden? Dan zoek je je vaste planten hier speciaal op uit. Iedere tuinplant heeft namelijk zijn eigen voorkeur. Gelukkig zijn veel vaste planten zonliefhebbers. In de volle zon (vijf tot zes uur zon per dag) bloeien deze tuinplanten het allermooist, trekken ze veel bijen en vlinders aan, en groeien ze het hardst. Ze zorgen voor het ultieme zomergevoel in de tuin of op het balkon! Benieuwd welke vaste planten dol zijn op zon en warmte? Lees verder en ontdek met welke toppers jij zorgeloos geniet van je zonnige tuin.

De mooiste vaste planten voor een zonnige tuin

Hieronder hebben we een aantal vaste planten op een rij gezet die zich helemaal thuis voelen in de volle zon. Van kleurrijke bloeiers tot rustige siergrassen. Uiteraard zijn er nog meer (bloeiende) vaste planten die geschikt zijn voor een zonnig(e) tuin, zowel grote als kleine tuinen, of terras. Twijfel je of jouw favoriete plant zal gedijen in je tuin? Vraag het ons gerust, we geven je graag persoonlijk advies.

Maar eerst onze 10 zonaanbidders op een rij:

De naam van deze vaste plant verklapt het al: de Zonnehoed is een echte zonliefhebber. De spectaculaire plant is een eyecatcher door de margrietachtige bloemen met afhangende blaadjes bol hart. Echinacea planten bloeien de hele zomer lang, komen in allerlei kleuren en leveren in iedere tuin een vrolijk plaatje op. Zo heb je bijvoorbeeld de Gele Zonnehoed, Witte Zonnehoed en de meest bekende soort: de Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea), Gele Zonnehoed en Witte Zonnehoed. Het zijn liefhebbers van zon en droogte. Zoals de naam al doet vermoeden houdt de Zonnehoed van een zonnige standplaats en daarnaast kan de vaste plant goed tegen droogte.

Vaste plant in de zon - Echinacea Zonnehoed

Een andere vaste plant, die ook bekend staat onder de naam Zonnehoed is de Rudbeckia Zonnehoed. Deze lijkt veel op de Echinacea en is ook een echte zonaanbidder.

Deze zonaanbidder bloeit lang met kleine bloemetjes op mooie bloemstelen. Zijn naam dankt de vaste plant aan de heerlijk geurende bloemen, waar katten dol op zijn, maar ook bijen en vlinders. De onkruidwerende plant is erg sterk en houdt van de volle zon. Nepeta Kattekruid is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder blauw, wit, paars of roze.

Vaste plant in de zon - Nepeta Kattenkruid

De Geranium of Ooievaarsbek, wie kent hem niet? De vaste plant geeft menig tuin, terras en balkon een vrolijke twist met zijn felgekleurde bloemen. Het is een erg sterke, bodembedekkende vaste plant, die onkruid geen kans geeft. Doordat Geraniums verkrijgbaar zijn in talloze kleuren, vind je altijd door middel van producten vergelijken een mooie soort voor jouw tuin.

Vaste plant in de zon - Geranium Ooievaarsbek

Nog zo’n icoon: Lavendel. Met de populaire plant waan je je in eigen tuin in Zuid-Frankrijk. De bloemen in de zomer leveren niet alleen mooi plaatje op, maar geuren ook heerlijk. Vlinders, bijen en andere insecten brengen tijdens de bloeiperiode dan ook graag een bezoekje aan je tuin. Kies voor de klassieke blauwpaarse Lavendel of ga voor een rustige witte variant. Lavendel kan goed tegen de zon en is ook geschikt voor in een pot op het terras en balkon.

Vaste plant in de zon - Lavandula angustifolia Lavendel

  • Ridderspoor (Delphinium)

Met deze blikvanger ga je de hoogte in. Ridderspoor is een decoratieve borderplant met stevige, opgaande stengels, waaraan zeer lange bloemtrossen bloeien. De bloemen hebben spetterende kleuren, van mooi roze tot hemelsblauw en purperviolet. Delphinium planten houden van een zonnige plek, maar niet van wind. Zorg ervoor dat je deze zomerbloeier dus op een beschutte plek plant.

Vaste plant in de zon - Delphinium Ridderspoor

Verwelkom veel vlinders in je tuin met een Vlinderstruik. De spectaculaire bloempluimen, die doorgaans van augustus t/m oktober te bewonderen zijn, fleuren jouw tuin binnen no-time op. Of je balkon, want Vlinderstruiken zijn ook verkrijgbaar als dwergvariant en geschikt voor aanplanting in potten en bakken. Voor welke kleur ga jij: wit, geel, roze, rood of blauw?

Vaste plant in de zon - Buddleja Vlinderstruik

Deze uitbundige, late bloeier tovert direct een glimlach op je gezicht. Als de meeste andere planten in je tuin zijn uitgebloeid, komt de Herfstaster in actie. Geniet van stervormige bloemen in de kleuren wit, paars, rood of blauw. Het hart van de Aster is kenmerkend geel. Zet de winterharde vaste planten op een zonnige plek en je geniet intens van een kleurrijk najaar.

Vaste plant in de zon - Aster

Salie als sierplant is prachtig en verspreidt de hele zomer en nazomer een heerlijke geur in je tuin. De opgaande aren bloeien uitbundig in de klassieke blauwpaarse kleur of in het wit, roze of rood. Ze lokken dieren in de tuin, zoals vlinders, bijen en andere insecten, en brengen je zonnige tuin tot leven. Salvia (Salie) planten kunnen niet alleen goed in de volle zon staan, maar ook in droge grond. Wel zo handig in de zomer als planten weinig water nodig hebben!

Vaste plant in de zon - Salvia Salie

Siergrassen zijn razend populair en als je het ons vraagt onmisbaar in de tuin. Als je de sprieten in natuurlijke tinten ziet dansen in de wind, snap je snel waarom. Siergrassen bloeien vanaf het vroege voorjaar tot laat in het najaar. De soorten die houden van een plekje in de volle zon zijn bijvoorbeeld Vedergras (Stipa) en Lampenpoetsersgras (Pennisetum). De Stipa tenuissima ’Ponytails’ bijvoorbeeld bloeit met zeer fijne bloempluimen, die een zijdeachtige uitstraling hebben en de Pennisetum alopecuriodes 'Hameln' kenmerkt zich door zijn lichtbruine borsteltjes. Beide toppers voor een zonnige border!

Vaste plant in de zon - siergrassen Pennisetum Lampenpoetsersgras

TIP: Bovenstaande planten en nog veel meer zonliefhebbers zoals Duizendblad (Achillea millefolium), Blauwe Regen, Afrikaanse lelie, Stekelnootje (Acaena buchananii), Fraaie vrouwenmantel (Alchemilla mollis), Herfstanemoon (Anemone hybrida of Anemone hupehensis) en heerlijk geurende rozen shop je gemakkelijk via onze webshop. Naast bloeiende toppers voor in de zon vind je hier groenblijvende struiken, groenblijvende heesters en zelfs schaduw struiken. Een account aanmaken is eenvoudig en betalen veilig. Je kunt jouw gewenste producten laten thuis bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. Natuurlijk ben je ook van harte welkom om eerst een bezoekje te brengen aan onze kwekerij in Lienden, waar je het hele assortiment vaste planten, ook nieuwe soorten vaste planten, direct met eigen ogen kunt bewonderen. We leiden je hier graag rond en geven je persoonlijk advies als je wilt. Tot snel?

Een kleurrijke vaste plantenborder in de zon

In een zonnige tuin mag een fraaie vaste plantenborder niet ontbreken. Je kunt zelf bloeiende vaste planten combineren, bijvoorbeeld uit de rij hierboven. Let erop dat je zowel lente-, zomer- en herfstbloeiers uitkiest, zodat er altijd iets in bloei is in de zonnige border. Kijk bij het matchen ook goed naar de kleuren en hoogtes. Door hoge en lage tuinplanten te combineren creëer je een dynamisch geheel. Hoge vaste planten zet je het best achter in de border en lage voorin. Vergeet ook groenblijvende bodembedekkers niet, die gaten opvullen, onkruid tegengaan en het geheel mooier maken. En vul aan met siergrassen, die voor samenhang zorgen en de rust bewaren met hun natuurlijke kleuren en vormen.

TIP: Vind je het lastig om de juiste planten voor je zonnige border te kiezen? Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een kant-en-klaar borderpakket voor de zonnige tuin. Hiermee creëer je in een handomdraai een schitterende border. We hebben de pakketten met zorg samen gesteld en voorzien van prachtige bloemen en vaste planten, die jouw zonnige border omtoveren tot bloemenzee.

Je kunt ook altijd contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies. Wist je dat we bij Bomenenzo ook gespecialiseerd zijn in het ontwerpen van tuinen? We helpen je graag jouw droomtuin te realiseren. Lees op de website over een tuinontwerp op maat en onze algemene voorwaarden.

 

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00