Welke haagplanten zijn geschikt voor een lage heg? - Buxus

Welke haagplanten zijn geschikt voor een lage heg?

 

Niet alle hagen hebben als functie om privacy of beschutting te bieden. Over sommige hagen wil je juist heen kijken. Lage hagen hebben vaak een decoratieve functie en worden gebruikt als mooie omlijsting of lage afscheiding in de tuin. Met een laagblijvende haag creëer je bijvoorbeeld prachtige borders, een groene erfafscheiding in de voortuin, een lage afscheiding langs een oprit of pad, of een mooie omlijsting van je terras of vakbeplanting. Een lage heg is een makkelijke manier om meer groen aan te brengen. Je houdt de haag makkelijk bij en creëert ook nog eens een fijne plek voor kleine dieren. Veel hagen zijn groenblijvend en voorzien je tuin jaarrond van kleur. Doordat een lage heg echter niet voor privacy dient, is dit geen must. Benieuwd met welke haagplanten je de perfecte lage haag creëert? Lees snel verder voor tips en adviezen!

Langzaam groeiend of goed te snoeien

Diverse soorten haagplanten zijn geschikt voor een lage haag. Zo kun je kiezen voor langzame groeiers, die van nature mooi laag blijven. Andere soorten geschikt voor een lage heg zijn haagplanten die je goed terug kunt snoeien. In principe kun je elke haag snoeien, maar niet alle haagplanten laten dit even goed toe. Je kiest daarom specifiek voor haagplanten die dit uitstekend verdragen.

De juiste haagplanten voor een lage heg

Deze haagplanten blijven door hun trage groei van nature mooi laag of zijn goed laag te houden door middel van snoei:

  1. Buxus

De welbekende Buxus is een populaire haagplant, omdat deze uitermate geschikt is voor vormsnoei. Met een beetje creativiteit is de haagplant in alle mogelijke vormen te snoeien. Ook voor een lage heg leent de Buxus zich dus goed. Andere voordelen van de haagplant zijn dat dat de Buxus mooi dicht groeit met kleine blaadjes, groenblijvend en goed winterhard is. Voor een strak resultaat snoei je een Buxushaag twee keer per jaar snoeien rond mei en september.

Haagplanten voor lage heg - Buxus

  1. Japanse Hulst (Ilex crenata)

Het meest gebruikte Buxusalternatief is de Japanse Hulst (Ilex crenata). Deze haagplant lijkt qua uiterlijk veel op de Buxus, maar heeft geen last van Buxusmot en is daarom een populaire vervanger. De Japanse Hulst siert het hele jaar met kleine groene blaadjes, die aanzienlijk minder gezaagd zijn dan bij andere Hulst soorten. Fraaie cultivars voor een lage heg zijn onder andere de Ilex crenata ‘Green Hedge’ en Ilex crenata ‘Caroline Upright’. Voor een strakke haag snoei je de groenblijvende haagplant twee keer per jaar rond mei en september.

  1. Venijnboom (Taxus baccata)

Dit is een voorbeeld van een langzaam groeiende haagplant, die daarom perfect is voor het maken van een lage heg. De wintergroene conifeer Taxus baccata is bijzonder stijlvol door zijn glanzend groene naalden en sfeervolle rode bessen in het najaar. De langzame groeier kan heel oud worden en is makkelijk te onderhouden. Alleen houdt de Taxus baccata niet van natte voeten, dus zorg voor een goed doorlatende grond. Een Taxushaag snoei je één of twee keer per jaar rond mei en september.

  1. Kardinaalsmuts (Euonymus)

De populariteit van de Kardinaalsmuts (Euonymus) als lage haag neemt enorm toe. De haag is wintergroen, ziekteresistent én zeer sierlijk. Geliefd is de Kardinaalsmuts om zijn prachtige rode, oranje herfstkleuren. Euonymus planten, zoals de Euonymus japonicus (Japanse Kardinaalsmuts), zijn verkrijgbaar met groene bladeren, witgroene bladeren en geelgroene bladeren. De fraaie kleurschakeringen maken de Kardinaalsmuts een bijzonder decoratieve aanwinst! Het is een langzaam groeiende haagplant, die je in het voorjaar snoeit voor het behoud van een mooi model.

Haagplanten voor lage heg - Euonymus Kardinaalmuts

  1. Schijnhulst (Osmanthus)

Wil je een mooie bloeiende haag? De Schijnhulst (Osmanthus burkwoodii) is een wintergroene plant, die langzaam groeit en daardoor erg makkelijk te verzorgen is. De sierwaarde van de Osmanthus burkwoodii zit hem in de donkergroene, elliptische blaadjes zonder stekels en kleine witte bloemetjes in het voorjaar. Eens per jaar snoeien in de zomer is voldoende om de heg laag, compact en strak te houden.

  1. Chinese Kamperfoelie (Lonicera nitida)

Op zoek naar een mooie én makkelijke haagplant? Dan zit je met de Chinese Kamperfoelie (Lonicera nitida) goed. De winterharde en wintergroene tuinplant straalt het hele jaar met mooie groene blaadjes en groeit snel dicht. De Chinese Kamperfoelie Lonicera nitida ‘Maigrun’, die van nature klein blijft, is multi-inzetbaar en wordt met name veel gebruikt als bodembedekker of haagplant. Je kunt de vaste plant goed in vorm snoeien. Dit doe je het beste rond juni en september.

  1. Haagbeuk

Vind je het leuk als je haag door het jaar heen wisselende kleuren aanneemt? Dan is de Haagbeuk (Carpinus betulus) een goede keuze. De bladverliezende haag heeft in het voorjaar en de zomer groene bladeren en kleurt in de herfst mooi geel/oranje. Voor het behoud van een mooie vorm snoei je de Haagbeuk twee keer per jaar.

Haagplanten voor lage heg - Carpinus betulus Haagbeuk

Tips

Haal meer uit je tuin met deze extra tips:

  • Kun je niet kiezen tussen de verschillende soorten haagplanten? Maak dan een gemengde haag. Door verschillende soorten haagplanten te combineren geef je jouw lage heg een unieke draai. Bovendien is een gemengde haag heel goed voor de biodiversiteit in je tuin.
  • Mooie en sterke haagplanten geschikt voor een lage heg shop je op bomenenzo.nl. Bij ons ben je verzekerd van topkwaliteit, scherpe prijzen en voordelige bezorging. Je kunt jouw planten laten thuis bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. Kom je bij ons langs in Lienden, dan vertellen we je graag meer over onze haagplanten en geven we je persoonlijk advies als je wenst.
  • Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een kant-en-klare haag. Ook deze vind je in onze webshop. Een kant-en-klaar haag is direct vol, mooi in model en heel eenvoudig aan te planten.
  • Ook kun je kiezen voor onze aanplantservice als je het aanplanten van een strakke haag lastig vindt. Onze professionals ontzorgen je graag!
Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00