Planten voor daktuin of dakterras

Welke planten zijn geschikt voor een daktuin of dakterras?

 

Heb jij geen tuin of balkon, maar wel een heerlijke plek om te ontspannen op het dak? Tover je dakterras om tot natuurlijke oase of maak een echte groene daktuin. Maar welke planten kies je daarvoor? Op het dak heb je soms te maken met lastige omstandigheden, zoals veel wind en volle zon. Het is daarom belangrijk dat je voor sterke planten en sterke potten en bakken kiest. Om te kunnen tuinieren in potten in je daktuin of op je dakterras moet je de goede keuzes maken. Hier helpen we je graag bij met handige tips, zodat jij je dak kan transformeren tot groen paradijs.

Tref goede voorbereidingen

Voordat je planten gaat kopen, check je een aantal belangrijke zaken:

  • Draagkracht

Je zult je moeten aanpassen aan de draagkracht van je dak. Is je dak stevig en beloopbaar, dan kun je vrij met planten aan de slag. Wel zul je er rekening mee moeten houden dat je niet zomaar een paar kuub grond stort. Is je dak niet beloopbaar en mag je deze niet te intensief belasten? Ook dan zijn er mogelijkheden. Een groen dak met sedummatten bijvoorbeeld is hiervoor perfect. Hiermee oogt je dak niet alleen een stuk aantrekkelijker, maar draag je ook een steentje bij aan de biodiversiteit en isoleer je je huis beter.

  • Ligging

Ook de ligging van je dakterras of -tuin is een belangrijke factor. Waait het er hard? Dan moet je oppassen met smalle, hoge boompjes en zijn stevige potten belangrijk. Eventueel kun je een schutting(deel) plaatsen voor meer beschutting. Daarnaast is de hoeveelheid zon bepalend voor je selectie tuinplanten. Heb je veel zon? Dan kies je bijvoorbeeld voor een Blauwe Regen als klimplant. Heb je weinig zon? Dan is Hedera (Klimop) bijvoorbeeld een betere keuze. Op een dakterras werk je met planten in potten en bakken. Houd er rekening mee dat je planten niet te veel water nodig hebben.

  • Ruimte

Tot slot hangt je ontwerp natuurlijk af van hoeveel ruimte je hebt op je dakterras. Is het antwoord hierop weinig? Niet getreurd, hiervoor is een oplossing. Door middel van verticaal tuinieren, oftewel de hoogte in, kun je op een kleine plek toch veel planten kwijt. Maak bijvoorbeeld een toffe plantenwand met sterke, groene planten of kruiden, of werk met klimplanten.

Toppers voor een daktuin of dakterras

Wil je van je dakterras een groene omgeving maken? Dan zul je moeten werken met planten, struiken en bomen in pot. We hebben een aantal geschikte plantensoorten hiervoor op een rij gezet. Houd wel bovenstaande tips goed in je achterhoofd bij het kiezen. Vind je het lastig om de juiste planten voor jouw daktuin of dakterras te kiezen? We helpen je hier graag bij. Neem dus gerust contact op voor persoonlijk advies of klop bij ons aan voor een tuinontwerp op maat. Ja, onze groene vingers kunnen ook tekenen!

  • Vetplanten

Een plant die het overal goed doet, en dus ook in kleine tuinen op een dakterras of in een daktuin, is de vetplant. Ze zijn hier zelfs zeer geschikt, omdat ze goed bestand zijn tegen hitte en droogte, en nauwelijks eisen aan de bodem stellen. Ondiepe en lichte plantenbakken zijn voldoende vanwege hun ondiepe worteling. Kortom, de ideale soort plant voor een dakterras of -tuin! Kies bijvoorbeeld voor Sedum, ook bekend als Vetkruid: de perfecte bodembedekker met kleurrijke bloemen.

TIP: Op bomenenzo.nl koop je kant-en-klare sedum matten. Super handig!

Planten daktuin dakterras - sedum matten

  • Siergrassen

Voeg textuur toe en creëer samenhang met fraaie siergrassen. Grassen zijn onderhoudsarm, bestand tegen wind en een mooie verschijning door hun dansende sprieten, natuurlijke tinten en bloeiwijzen. Ook zorgen ze in kleine tuinen voor beschutting en privacy. Let wel op dat je niet te hoge siergrassen kiest, want dan kunnen ze op een dakterras uit elkaar waaien. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld Zwenkgras (Festuca glauca) en Lampenpoetsersgras (Pennisetum).

  • Bamboe

Nog zo’n sfeermaker. De woekerende Bamboe Fargesia is niet alleen een mooie toevoeging om je in Oosterse sferen te wanen, maar ook een geschikte plant om privacy te creëren. Let er wel ook hier op dat je niet te hoge bamboe kiest en de plant niet te veel in de wind staat.

Planten daktuin dakterras - Bamboe

  • Sterke (bloeiende) vaste planten

Er zijn diverse (bloeiende) vaste planten geschikt voor een dakterras of daktuin. Het is slim om te kiezen voor droogtetolerante planten, die bestand zijn tegen wind en niet al te veel ruimte nodig hebben en bovendien in de volle zon kunnen staan. Lavendel bijvoorbeeld is een mooie en heerlijk geurende aanwinst, die ook nog eens veel vlinders en bijen aantrekt. Ook de wintergroene Yucca met tropische uitstraling zorgt het hele jaar voor een feestje op je terras.

  • Klimplanten

Perfecte planten om verticaal te tuinieren zijn klimplanten. Je hebt er weinig ruimte voor nodig en de sierwaarde is even groot, dan wel niet groter. Zorg dat je planten in pot goede plantensteunen hebben of een pergola of hek, waar de tuinplanten tegen aan kunnen klimmen. Leuke klimplanten voor een dakterras of daktuin zijn bijvoorbeeld de Blauwe Regen (Wisteria), Clematis en Kamperfoelie (Lonicera).

Planten daktuin dakterras - Blauwe regen

  • Kruiden en groenten

Wil je een groene plantenwand creëren? Kruidenplanten zijn hiervoor perfect. Ze zijn niet alleen aantrekkelijk, maar ook functioneel. Met kruidenplanten hoef je overigens niet verticaal te tuinieren, je kunt ze ook in kleine of grote potten en bakken op de grond zetten. Kies jouw lievelingskruiden uit diverse soorten, zoals tijm, rozemarijn en oregano. Naast kruiden kun je jouw moestuin naar een hoger niveau tillen met groentes, zoals tomaatjes, radijsjes en paprika’s. Deze soorten hebben niet veel ruimte nodig en zijn ook geschikt voor op een dakterras. De plantjes fleuren niet alleen je daktuin of -terras op, maar ook je bord!

  • Struiken en kleine bomen (dwergbomen)

Afhankelijk van het draagvermogen van je dakterras, voeg je struiken en dwergbomen toe voor de nodige dynamiek en volume. Een zeer geschikte struik voor een dakterras of -tuin is de sterke en wintergroene Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei). Ook kleine bomen zoals blijvende fruitboompjes, eventueel met een Mediterraan tintje (denk aan vijgenbomen of olijfbomen), zijn erg fraai. Houd je van Oosterse sferen? Ga dan voor de Japanse esdoorn (Acer palmatum), een kleurrijke en compacte boom. Zet je struik of dwergboom in een stevige pot en houd hem door middel van snoei compact.

Hopelijk heb je veel inspiratie op gedaan! Wil jij bovenstaande soorten planten toevoegen aan je daktuin of -terras? Bij Bomenenzo ben je hiervoor aan het juiste adres. We verkopen diverse geschikte planten voor op het dak. Deze kun je gemakkelijk en snel online kopen. Een account aanmaken is eenvoudig en betaling altijd veilig. Kies voor thuis bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. Je bent ook van harte welkom om een kijkje te nemen in onze kwekerij en hier je planten uit te zoeken. Dan kunnen we je meteen persoonlijk advies geven als je wilt.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00