zelf tuinkalender maken voorbeeld

Zelf een tuinkalender maken


Groeit jouw bladverliezende heester alle kanten op, steken de takken van jouw rhododendron struik net iets te ver over de heg en is het elk jaar maar weer de vraag op welke plek de wortels van de berkenboom de kop opsteken? Dan wordt het hoogste tijd voor wat structuur.

Weten wanneer je welke klussen in je tuin uitvoert kan een goede leidraad zijn voor een nette, bloeiende tuin. In dat opzicht zou je eens kunnen kijken waar jouw tuin in welke maand behoefte aan heeft. Hoe? Door zelf een tuinkalender te maken! In deze blog lees je meer.

Tuinkalender maken: hoe werkt dat?

Zou het niet fijn zijn om per maand precies te weten welke tuinklussen je kunt uitvoeren? Goed nieuws: dat kan door zelf een tuinkalender te maken! Een tuinkalender per maand biedt een handig overzicht van de klussen die je kunt doen. Dat varieert van uitgebloeide bloemen plukken tot een moestuin zaaien of de heg snoeien.

In een tuinkalender staan alle tuinklussen voor je tuin per maand opgesomd. Op die manier creëer je overzicht. Je hoeft slechts een blik op de tuinkalender te werpen om te weten met wat je aan de slag kunt!

Tuinkalender maken: alle tuinklussen op een rij

Een tuinkalender is net als een echte kalender. Zo zie je in één oogopslag wat de ideale maand is om je heggen te planten, de grond te bemesten of bloeiende struiken te snoeien. Ook kun je je tuin voorbereiden op de winter en weet je hoe je bomen, heesters of klimplanten onderhoud.

Tuinkalender maken: een voorbeeld

Zie je er tegenop om het hele internet af te struinen voor een zo gedetailleerd mogelijk overzicht van de werkzaamheden in jouw tuin? Hou het dan makkelijk met een tuinkalender. Bekijk welke bomen, planten en struiken er in jouw tuin staan en bepaal waar jouw focus ligt. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

[Voorbeeld]: Januari

* Mediterrane bomen beschermen
* Fruitbomen snoeien
* Winterbloeiers in de tuin zetten
* Tuinplanning maken

Januari gaat vaak samen met koude temperaturen, sneeuw en ijs. In dit geval zou je de mediterrane bomen en planten in jouw tuin een handje kunnen helpen. Denk aan olijfbomen, oleanders en citroenbomen. Zet deze planten op een warme plek of pak ze in met een fleecedoek of bubbeltjesfolie. Zorg ervoor dat de planten niet uitdrogen en geef ze niet te veel water.

Beschik je over fruitbomen of knotwilgen? Deze bomen, zoals de kastanje en vijgenboom kunnen in de winter gesnoeid worden, behalve als het vriest. Kijk wel uit met de walnoot (Juglans regia), de esdoorn (Acer) en de berk (Betula). Deze bomen mogen na half januari niet gesnoeid worden, vanwege de sapstroom en het eventuele doodbloeden van de boom.

Toe aan een beetje kleur in je tuin? Overweeg winterheide! Ook kun je in januari een begin maken met een tuinplanning en daarmee het nieuwe plantseizoen. Welke eenjarige bloemen zie jij graag in je tuin verschijnen. Je kunt jouw tuin ook met nieuwe vulplanten, structuurplanten en eyecatchers verrijken. En wat de denken van nieuwe groente soorten voor je moestuin.

[Voorbeeld]: Maart
* Vaste planten en siergrassen terugsnoeien
* Bolbloemen bemesten
* Buitenplanten organisch bemesten
* Zomerbloeiers planten

De lente is begonnen en de temperaturen worden aangenamer. Sommige tuinliefhebbers staan alweer te popelen om eindelijk met hun handen in de aarde te woelen en een begin te maken met zaaien, planten, snoeien en verzorgen. 

De maand maart leent zich uitstekend voor een voorjaars opknapbeurt. Wat dacht je van vaste planten en siergrassen terugsnoeien? Denk aan olijfbomen, hortensia, clematis, vlinderstruiken en rozen.

Je kunt ook bolbloemen mesten of buitenplanten verzorgen en het gazon onderhouden. Zomerbloeiers (knollen) planten is ook een optie. Gladiolen, dahlia’s en anemonen kunnen stuk voor stuk in het voorjaar geplant worden.
  

[Voorbeeld]: Juni
* Heggen snoeien
* Fruitbomen plukken
* Water geven

In juni wordt het hoogseizoen in jouw tuin ingeluid. In deze maand zijn de planten het mooist. Het regent niet al te veel en het is warm, een ideale maand om in je tuin te vertoeven. 

In de tuinkalender voor juni zijn klussen zoals snoeien, fruitbomen uitdunnen en water geven essentieel. Op die manier help je de bomen en planten om goed met warme temperaturen om te springen. 

Vanaf half juni kun je hagen en groenblijvende heggen, zoals de taxus, buxus en beukenhagen snoeien. Daarmee geef je dit soort heggen een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Doe dit bij voorkeur voor 21 juni. Na deze tijd krijgen de planten namelijk een groeispurt. 

Juni is ook een ideale maand om fruitbomen uit te dunnen. In dit opzicht verwijder je het teveel aan vruchten. Hierdoor zullen goede vruchten zich beter ontwikkelen en dat heeft weer een positief effect op de nieuwe fruitoogst. 

In de zomermaanden is water essentieel voor jouw tuin. Geef de vaste planten in je tuin bij voorkeur ’s avonds water zodat het water minder snel verdampt. Planten die elke dag in de volle zon staan (terras of balkon) dienen elke dag van water voorzien te worden. Dit soort planten kunnen namelijk moeilijk een waterreservoir opbouwen, geheel in tegenstelling tot tuinplanten die in de volle aarde staan.

[Voorbeeld]: Oktober
* Vaste planten in de grond zetten
* Tuin van mulch voorzien
* Voorjaarsbloeiende bloempollen planten

De herfst biedt een mooi kleurenpalet in je tuin. De dwarrelende blaadjes vliegen je om de oren en het is net warm genoeg om wat tuinklussen uit te voeren. 

Oktober is bij uitstek de tijd om vaste planten in de grond te zetten. In oktober is de aarde nog warm waardoor de planten een voorsprong op de lente zullen hebben en in het jaar daarop weer mooi tot uiting komen.

Ook kun je je tuin van een mulchlaag, bestaande uit tuinafval en organisch materiaal, voorzien. Mulch is duurzaam en een goede voedingsbron voor de biodiversiteit en het bodemleven in jouw tuin. Strooi bijvoorbeeld een laagje snoeiafval, bladeren, gras of stro (gemixt in een hakselaar) over de grond en meng dit met organische voedingsstoffen. 

Wist je al dat oktober een geschikte maand is om voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals krokussen, narcissen en tulpen te planten? Deze planten worden bij voorkeur voor de nachtvorst geplant (tussen september en december). Plant voorjaarsbloeiende bloembollen bijvoorbeeld verspreid over een border of in een groepje en geef ze direct na het planten water. 

 

 

 

 

 

 

 

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00