De Quercus cerris, ook wel Moseik of Turkseeik, is een winterhardeeik die goedbestandistegen (zee) wind. De boom brengt veel sierwaarde naar uw tuin en is makkelijk in onderhoud.
De Quercuscerris wordt ook wel de Moseik of de Turkseeik genoemd. Deze winterharde eik heeft een brede en koepelvormige kroon met opgaande takken. De schors van de eik is donkergrijs gekleurd en ruw gegroefd. De bladeren van de eik zijn over het algemeen langwerpig en gelobd, maar variëren in grootte en in vorm, wat een speels en natuurlijk uiterlijk aan de boom geeft. De kleur van de bladeren is dofgroen aan de bovenzijde, en kleurt later glanzend groen. In de herfst kleuren de bladeren geelbruin. Ondanks dat de boom bladverliezend is, blijven de bladeren in de winter lang aan de boom. De onderzijde van de bladeren worden bleek en wollig behaard. De Moseik is een zeer sterke eik en kan goed tegen wind en zeewind. In mei bloeien er onopvallende gelekatjes aan de boom, die later plaats maken voor kleine eikels. De Quercus cerris is een snelgroeiendeboom die luisvrij is en makkelijkinonderhoud. De boom kan op elke grondsoort gedijen, maar groeit het liefst op een kalkrijke bodem. De boom kan dan een hoogte halen van 20 tot 30 meter. De boom is zowel toepasbaar als laan- of straatboom, maar bijvoorbeeld ook in parken. De boom verdraagtverhardingredelijk.
De Turkse Eik is een makkelijke boom doordat deze boom ook zonder snoeien vaak uitgroeit tot een mooi gevormde boom. Wel kunnen in de jeugdklasse dubbele koppen voorkomen, deze dient u weg te halen. U kunt de sterkste kopscheut, met de mooiste aanhechting, behouden. Om de eik te toppen kunt u het beste dit doen rondom de langste dag van het jaar. De boom zit dan vol met bladeren en de sapstroom van de boom is veel lager dan het vroege voorjaar. Hierdoor kunnen de wonden nog genezen voordat de winter komt. Ook kunt u de eik tussen december en februari snoeien, mits er geen vorst is. Als u dan snoeit is de boom geheel in rust en ontstaan er geen bloedende wonden.
De Moseik heeft niet veel water nodig maar heeft in de beginperiode na aanplanten structureel nodig. Zo kunnen wortels goed wennen aan de grond en zorg je voor een optimale start. Geef daarom tijdens droogte van langer dan een week een emmer water. Giet deze emmer water rustig over de grond zodat de wortels het water goed op kunnen nemen. Tijdens droge en warme periodes dient u twee tot 3 keer per week water te geven. Na het eerste jaar na aanplanten hoeft u alleen nog maar water te geven tijdens langdurige en warme en droge periodes.
De Moseik kan goed tegen wind en heeft dus geen beschutte standplaats nodig. Wel staat de boom het liefst op een kalkrijke, goed doorlatende grond op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Om de Moseik te planten dient u een ruim gat te graven maar de wortels van de boom goed inpassen. Wanneer een jute zak of een ijzeren korf om de kluit van de boom zit, dient u deze niet te verwijderen. De jutezak is biologisch afbreekbaar en kan gewoon de grond in, ook de korf kan gewoon de grond in. Meng de uitgegraven grond aan met aanplant komt en vul hier het aanplantgat mee aan. Hierdoor krijgt de eik de nodige voedingsstoffen voor het eerste groeijaar. Druk na aanplanten de grond goed aan en geef de eik voldoende water.