De Quercus robur (Zomereik) is een robuuste, zeer sterke boom die ontzettend lang leeft. Van nature komt de Robur veel voor in het noorden van Europa en deze boom is dan ook erg winterhard. De boom verliest erg laat in de winter zijn blad en de jonge Zomereik behoudt vaak de hele winter zijn bladeren vast. Deze sterke, eeuwen oude boom is een prachtige verschijning.
De Quercusrobur, ook wel Zomereik genoemd, komt veel voor in de bossen. Deze Zomereik kan wel 20meter hoog worden. Deze Eikensoort is een zeerlanglevende, robuusteensterkeboom. De Quercus robur (Zomereik) heeft een losse, rommelige kroon. De bladeren van de Zomereik zijn onregelmatig gelobd en kunnen 3 tot 7 insnijdingen hebben met een asymmetrische vorm. De eik verlies pas laat in de winter zijn bladeren en de jonge eiken houden vaak de hele winter hun verdorde bladeren vast. Ook groeit de boom eikels die de boom gedurende de herfst en winter zullen sieren. De schors van de jonge Zomereik is glad en groen van kleur. De oudere bomen hebben een vrij onregelmatig gegroefde een grijskleurige schors. De boomiszeersterken groeit vrijwel op alle grondsoorten. De boom is niet gevoelig voor luizen, maar kan echter wel last van de processie rups krijgen.
De Zomereik kan goed voor zichzelf zorgen en heeft dan ook weinig onderhoud nodig. Snoeien is daarom vrijwel niet nodig. Snoeien zou ervoor kunnen zorgen dat de boom zijn natuurlijke vorm verliest. Wilt u echter wel snoeien dan is de beste tijd hiervoor in de maand juni en oktober.in juni kunt u een lichte snoei uitvoeren en in oktober een zware snoei.
In de beginperiode is het belangrijk dat u de Zomereik van extra water voorziet omdat de wortels nog niet bij het grondwater kunnen. Het eerste jaar na aanplanten kunt u dan ook één keer in de week water geven, wanneer het niet of nauwelijks geregend heeft. Giet dan een emmer water rustig over de grond, zodat de wortels het water goed op kunnen nemen. Tijdens erg warme, droge periodes kunt u 2 tot 3 keer per week een emmer water geven. Na het eerste jaar na aanplanten hoeft u echter alleen nog maar water te geven tijdens extreem warme- en droge periodes.
De Zomereik staat het liefst in de zon of halfschaduw in een goed doorlatende grond. De boom kan minder goed ontwikkelen op zwaardere grondsoorten. Voor het aanplanten van de Zomereik is het belangrijk dat u de jonge boom voorziet van de nodige voedingsstoffen. Meng daarom een halve zak aanplantgrond met de uitgegraven aarde en vul hier het aanplantgat mee aan. Plant de Zomereik even diep als bij de kwekerij gedaan is. Dit kunt u zien aan de onderkant van de stam van de boom, het donkere gedeelte heeft onder de grond gestaan en moet ook nu weer onder de grond komen. Wanneer een jute zak of een ijzeren korf om de kluit van de wortels zitten dient u deze niet te verwijderen. Hiermee beschadigt u de kluit en vervalt uw hergroeigarantie. Na aanplanten is het belangrijk dat u de grond goed aan duwt en voldoende water geeft.